Isnin, Ogos 30, 2010

blogs..~

sehari dua ni aku dah banyak tak buat kerja.dimulakan dengan tangan gatai tulis blog balik.sampai la tangan gatai klik2 blog orang sana sini buat bahan bacaan ilmiah yang tak ilmiah sangat.

kalo dulu.aku selalu baca blog2 kawan2 aku jer.yer la.blog kawan2 yang penting.nak tau ape yang jadik kat diri diorng.ter-clash ker.ter-jatoh cinta lagi ker.tengah berbunga-bunga cinta lagi ker..(stalker ke aku?tak la..CONCERN mungkin.ahaks).antara blog2 yang aku selalu tengok tapi malas nk komen blog ketot, pakwe ketot dan ika.

owh ketot dan ika kawan baik ku..ika dari sekolah agama.(johor wajib sekolah agama, dan aku dulu sek ren cina.tak banyak kawan2 melayu yang umah dekat2) ketot lak aku kenal masa form 4 masa aku join kelas 4 sains 1 SMKTUN (form 1-3 aku tak kenal ketot lagik sbb aku kelas ES1 dan diorng EK1.kelas lain2.budak2 pun tak campur.)

ika ni kembar aku yer kawan2.kami lahir pada taikh yang sama cuma tempat je lain2.aku lahir kat johor.tanah melayu.dia lahir kat UK(Tak silap aku), seberang laut gitu, sbb nak ngikotkan bapaknye gi stadi kat sana.kata nya la dulu2.(kalo silap bgtau yer.fakta idop org takleh memain.)

agak2 dah bape tahun kitorng kenal?kire ar sendiri, aku sejak umo mencecah 20-an ni.kadang2 umo sendiri pun lupa.hahah.

penah masa nak isi borang miintak kerja jadik display artist kat giant cuti sem dulu.kak.yati(HR giant),tanya umo aku berapa.aku siap2 kira lagi 2010 -1987 tinggal berapa.adeyh.gile tak ingat la kan. ader gak bile aku isi borang2 survey supemarket maner2 aku tulis umo aku 19.padahal aku dah 20++.bile dah pass pada orang yg bertanggungjawab baru aku terperasan aku salah tulis umo.lantak pi la kan.huwahaha.

bukan perasan muda.tapi aku lupa umo aku yer.

ape aku bebel ni.?

balik pada isu blog.lepas blog kengkawan.aku dah start bace2 blog2 artist.gossip bagai. sekadar bahan bacaan.nak jadikan isu2 ngumpat ngan mak aku masa masak kat dapo.leh ar citer..

"ibu, artis tu dah kawen ar.laki dia tak hensem.."

tak pun

"ibu, ader pelakon tu dah bukak kedai makan sendiri.bila ibu nak bukak kedai lak.."

tak pun,ayat yg biasa aku guna bile masak ngan mak aku kat dapo.

"ala,ibu masak la.lauk ibu sedap.kalah chef wan.."(alasan puji mak aku bila malas nak masak...)hehe

ader la satu dua blog artist yg dikatakan femes cam rangakaian oh media ngan beautiful nara (sbb blog ni aku dapat 3 contact lense free.tq :))

Skarang, untuk membelek blog2 artis aku dah mula bosan.(yer aku mmg seorang yang cepat bosan..) ntah kenapa aku kena amik tahu hal2 artis.bukan aku kenal depa.

ader gak kengkawan yang tibe2 jadik artis pon.aku tak nak amik tau.skadar muka depa keluar kat paper,dah la.tak koser aku na selidik hal2 diorng dgn lebih dlam.bukan aku takkenal depa sapa.

skarang ni plek aku sibuk na  baca blog sorang mamat ni yang blaja kat jepon.bagi aku cara dia tulis blog lebeuh kurang sama dengan blog kawan2 yg kau minat.sbb tu mungkin aku suka baca dari awal sampai habis entri dia.

nak baca gak..? klik sini.

dan mungkin aku suka baca blog dia sbb "dia kata", dia skang kat jepon.

dan mungkin ramai yg tak tahu.aku mengimpikan untuk belajar kat jepun dalam bidang mekanikal.masa sekolah2 dulu punya cerita.tapi.nak buat cammane.keputusan Spm aku tak layakkan aku untuk amik jurusan mekanikal diuniversiti pon.(tapi aku dapat offer untuk ke kulim hi-tech.untuk institut apentah,bmi ke ape.nama course dia pon panjang gile.tak mampu aku nak ingat.yang aku ingat dia ader perkataan seni reka.hoho )

tak per la..nnati kumpol duit banyak2 kiter gi jepon ramai2 yer..

p/s: jepon ader course mass com ker..?curious

Khamis, Ogos 26, 2010

past

semalam, borak dgn pija kat ym sampai aku tak buat keje.hehe.(tgh2 borak,skali bos aku aka hilman kol da,tanya pasal keje yg dia bagi dah siap ke belom.haha)
mmg mengimbau nostalgia betul.zaman diploma aku.mmg best.dengan kawan2 yang best.nak manitik air mata aku bila borak dgn dia.citer2 balik hal dulu.
pija siap ingat lagi cammane dia leh berkawan rapat dgn aku.padahal aku dah lupa.dia ceritakan balik every single detail.yg aku paling tak dapat lupa.masa diorng wat surprise birthday aku siap ader bluberry cake untuk aku.tapi nak melalui hari besday aku mmg perit ar.diorng satu kelas pulaukan aku.cis.birthday aku.pija and lia dekat2 smuanya bulan 3.pija 15hb.aku 27hb.lia 20something (aku dah lupa.. :( )
untuk birthday pija seingat aku.kitorng belikan twiggies. belah 3 tak silap.sorang amik sebelah.tk der duit. besday lia lupa belikan ape.tapi kitorng menghilangkan diri dari rumah cakap balik kg.padahal ader jer kat umah nani (akak pija.)
ntah la.bnda tu dah lama berlaku.ada sedikit perselisihan yg timbul buatkan aku menyepi.tapi.lepas borak dgn pija smlm.buat aku rindu balik suasana tu.

 birthday cake aku.(kire ar bape btg lilin atas tue _ _ ")

mungkin kah akan ada lagi suasana masa tu?

Rabu, Ogos 25, 2010

hantu malaya vs hantu oversea


langsuir.
tau apa tu langsuir?ala.yang main isap2 darah orang tu.then langsuir ni banyak lagi nama2 seangkatan dengannye.kalo kat m`sia panggil pontianak.kalo kat over the sea.panggil vampire/dracula.

perbezaan langsuir tempatan dan luar negara yang amat ketara adalah dari segi cara dressing diorang,
local punya attire dia.kain putey jer.dengan rambut panjang mengerbang.dan dimonopoli jantina perempuan.cam lelaki tak leh jadi langsuir la plak.muke plak.agak2 scary.dengan bedak puteyh tebal seinci.
tapi bila kat over sea.leh pakai smart plak demokrasi habis. laki pompuan leh jadik vampire.muke2 pon tahap2 model2.huahaha..

ni antara hasil kajian aku dari tengok2 cerita kat tv. skang ni.dah musim vampire start dari zaman twilight dulu.(rob pat sngt la tak hensem in reality okeyh).tapi bagi aku.zaman campire hensem ni dah start dari cerita interview with vampire dulu.cerita zaman brad pitt, tom cruise,muda2 dulu.kristen dunst pon kecik lagi masa tu, lepas tu baru la era twilight dtg.dan lepas tu lagi the vampire diaries yg kat 8tv skang ni.
 kalau cerita2 melayu.pantianak aka langsuir ni dah banyak sgt kat tv. tgk jer citer Seram tv3, cerita2 larut malam tv2.smuanya ada pontianak yang berbaju puteyh rambut kembang dan bedak tepek tebal.(nampak sgt aku kat umah tgk tv je kan..?ape guna mak aku beli astro beyond kalo tak record citer hantu yang cam best tu..~~~blagak)

kalo ikut cite rasa aku untuk pelakon2 3 cerita tu.aku rasa line up untuk vampire diaries.mmg best.sanggup aku begaduh ngan abg ngn nenek aku nak berebut kan tv.diorng nak tgk si capik tv 2(nyampah gile citer tu.bile nak habis ntah) dgn vampire diaries 8tv.(aku ni penyokong kuat media prima ker..?)tapi elalunya kau yang kalah.cet.kedepan kebelakang la aku nak carik tv yg kosong. nampak gaya nye.kena kumpul duit beli tv sendiri.baru puas hati.letak kat tempat day bed.aku tgk sorang2.hahaha

twilight.

episode 1 dia okeyh.pas tu new moon dah tak best. eclipse aku tak tgk lagi.hahahanak tunggu breaking dawn..yea!! diorng kawen..~mungkin salah satu faktor aku dah baca kesemua novel diorng.dlm bentuk pdf gak.



interview with vampire: 
sumpah tak bosan.tgk la banyak2 kali..senior vampire diorng ni.nak baca novel dia tak sempat2.yer ar.diorng nyer novel dalam bentuk pdf ma..~


vampire diaries
ni pon novel dia tak baca lagi,kat mana aku simpan pon tak tau.juga dalam bentuk pdf.aku kan kedekut nak beli benda untuk skali guna ni.lalalla~~citer dia mmg wat au saspen je every week.stefan dan damon nye sgt la macho.hoho.

Bukan tak sokong cerita hantu melayu.tapi. cam biasa je aku tgk cerita diorng.yg aku slalu layan yg kat seram tv3.tapi citer ghost kat 8tv dlu mmg aku minat habis.

 dean and sam winchester yg sangat la comel..hehe
 and the powerful melinda gordoon

owh.tak lupa gak.supernatural ngan ghost whisperer.mmg all time faveret aku.ngee..~

Selasa, Ogos 24, 2010

adeyh..kena tag lagik

thanks ketot sebb tag aku.tag ni pon aku rasa dah berbulan dan ada banyak lagi yang ko tag2 aku.aku tak wat.betol tak tot.
jgn ar marah.aku suke kena tag.tag la banyk2 lagik.aku malas nak buat jer hehe.tag 30 soalan ko pon aku tak terbuat lagi.mungkin sebb aku tak der 30 crita yang aku nak ceritakan pada semua.(idop aku ringkas rupanya).ni aku wat tag yang aku rasa paling simple dan senang keyh..

gedik contest

gambr gedik..?hurm..tak der kot.sbb aku tak gedik..haha.aku bagi gamabr yg burok leyh.?sbb kebelakangan ni gamabr aku semuanya burok2.mungkin sbb aku makin gemox.cet.

okeyh.ni gambr terburok aku masa ni..cet.ini gambar candid okeyh.masa aku tengah berusaha bertungkus lumus nk menang game hari keluarga UTM ari tu. (last2 kalah gak).hampeh tol.dengan muke keriut cam tu.siap ader background gambr orang gelakkan aku.macam xxxxx..!thanks bam(cameraman utm) sbb berjaya capture muke aku time ni.(tapi bile aku check album gambar2 keje si bam..asal muke aku jer yg banyak..?bam ko ada hati ngan aku ea.hahah)

ada gak gamabr aku macam atlit profesional yg berjaya bam capture.huhu.nak letak ke..?tak paayh kot.~~ sbb ni untuk gedik contest.

mcdonald punya citer

baru2 ni aku ade terbaca kat blog2, laman web..pasal lesen halal mcdonald kena tarik balik.(nampak sgt aku asik bertenet je..hehe) masa mula baca tu.aku tak lah terkejut sgt.kire tahap penerimaan aku masa tu macam masa diorng dok heboh2 produk israel suro boikot bagai.tapi last2 tak der pon.sama jer..produk2 yg diorng cakap produk israel tu.mcam biasa gak penjualnnya.berdiri teguh jer.takder tergugat mana pon.

balik jer umah time lunch tu.(walaupon masa tu bulan puasa.aku tetap balik uma tengah hari yer) aku terus citer kat mak aku

"bu, diorng cakap kat tenet lesen daging halal mcdonald tu kena tarik balik."

"bis tu."

"tak leh makan burger mc d lagi la.kena makan ice cream dia jer.."

"ala.bukan malaysia punya mcd keluarkan produk dia sendiri ker..?"

"?? ye ke??"

"kan malaysia dah beli nama dia jer.kire nyer kita pakai nama.tapi tak guna barang diorng"

ye je mak aku ni..

"ntah .tak tau."

ntah betol ntah tak mak aku ni.mungkiin yer mungkin tidak.aku ni tak tau plak sejarah salah silah mcd ni walaupun aku pnh keje mcd pas bis spm dulu.tapi moral of the story entri kali ni. JAKIM dah kuarkan statement yang diorng takder nak gantung or tarik balik sijil halal mcd tue..

klik gmbr untuk bagi dia besar punya..~
update: 25 august.
ni plak keternagan yang diikeluarkan oleh pihak mcd (rembat dr oh media)
klik gambar untuk besar punya~

so.pas ni dah leh gi makan mcd tanpa ragu2.

ps:GCB dia 2nd terbaek.. 1st terbaek.burger mix and match aku sndr masa keje mcd dulu.hehe

Jumaat, Ogos 20, 2010

old fashion session

dah lama rasanya aku pakai contact lense.ada la dalam beberapa tahun.tapi hardcore pakai dalam sepanjang tahun lepas.bertukar2 kaler jugak mata aku sekejap.hehe.

baru2 ni (2 minggu lepas) mata aku kena infection.mmg tahap serious gile.mata aku dah flaming gile2 merah+berair+bertaik mata=sepanjang masa.sehari. 2 hari.aku tahan jer.ala.bukan tak biasa kena.mmg slalu kena pon.tapi itu masa contact lense aku dah expired.dan aku still pakai(tak payah nak lecture aku lagi pasal kepentingan mata.aku tau tu semua cuma aku jer wat2 tak nak tau.beli contact lense pakai duet.solution bagai.pakai duit.bising2 ader bagi aku duet untuk tukar contact..?tak der kan.so diam.aku akan tukar contact lense bila aku ada duet okeyh.!) tapi kali ni infection mata melampau okeyh.

baru jer beli contact lense.pakai sehari dua.dia okeyh lagi.tapi bile aku mix kan dengan produk eye-mo untuk jaga mata.wah...infection dia terus beranak pinak.membengkak mata aku 3 hari tu.aku beli eye mo untuk jaga mata.dia plak merosakkan mata aku.PANGKAH EYE MO.!

lepas jumpa dokter kat klinik maimunah,tmn sri putri(klinik aku dari kecik), doc dia bagi ubat titis mata dengan alahan.siap suh aku testing lagi contact lense wat hal ker.eye mo yang wat hal.ha yer la tu doc.mata aku gak yg sakit nnt. aku ttp salahkan eye mo.

lepas jer balik dr klinik terus aku gi wat cermin mata.adeh.aku tak nak beb.dah lama tak pakai spec.buruk dowh.tapi.untuk menjaga mata.aku terpaksa beli.tapi bila pikir2 balik.bek aku beli.nnt nak pakai contact leh pakai untuk jangka masa yang ditetapkan je.8 jam.sebelum ni aku pakai dari pagi sampai ke malam.hehe

lebur gak duit aku kat kedai cermin mata.naseb bek duit ptptn masih ada lagi.dan nasib bek jugak aku tak joli sakan masa dapat duit dulu.dan akhirnya, aku pakai balik spec.

first day gi kerje pakai spec.semua tak tego aku.rupa2nya diorng tak cam aku.ces.siap tanya kak sham lagi.aku ni staff baru ke.apehal..?haha.si jai tak habes2 nak ketawakan.cakap dah macam cikgu.siap bagi "selamat pagi cikgu" masa aku masuk ofis.mmg nak kena hempuk. tapi lama2 ok la..

baru 10 hari buat spec.spec aku jatuh.cermin dia pecah.akibat dari libasan tuala aku.mmg tibe2 darah aku sampai kepala.baru nak happy2 tgk tv kat depan.dah jadik cam ni.naseb bek hari jumaat.so.esoknye tak keje.tak la aku gi keje tak pakai spec.dan tak payah tgk komputer dekat2.hehe.gile..tak nampak dowh.power aku 350 dgn 375.gile tau tak punya tinggi. tu yg tebal semacam kanta cermin ni.

terbang lagi duit kat kedai yang sama.naseb bek dia bagi harga mmg marvelous.dari 70 sampai 35 dia kurangkan harga.mana taknya.aku bawak 50 je masa tu.tunggu je dia bagi best offer.ala kak.satu family saya buat cermin mata kat kedai akak.dari akak partner kat optik mega tmn u tu sampai akak bukak kedai sendiri kat pulai perdana tu.kami sekeluarga follow jer..pelanggan setia la ni..dari saya first pakai spec sampai dah bertukar2 spec..contact lense je tak beli kedai akak.hehe

dan sekarang.aku balik ke old style aku.mula2 aku kesah.tapi skang ade aku kesah.~

zaman2 pakai lense.~cun x?




ni dah zaman pakai spec.

p/s: gambar diambil pada hari dan masa yang berbeza yer..tudung je sama..(nampak sgt aku rolling tudung..hehe)

p/s lagi skali: semua2.jgn pakai eye mo.okeyh..!

Khamis, Ogos 19, 2010

angan itu indah

angan.berangan.selalu jer orang buat.lagi2 aku.tapi aku nak jadikan angan aku ni sebuah kenyataan.
angan aku kali ni.sesuatu yang tak pernah aku angankan.bukan minat aku.tapi tiba2 aku rasakan angan aku ni akan jadik kenyataan. bak kata penguin madagascar 2:escape to africa.

"dengan berbekalkan sebeban pita pelekat.air liur dan keazaman yang kuat.kami dapat lakukannya.!"

angan aku ni aku kongsikan dengan seluruh family aku.semuanya sengih2 jer bila aku bukak cerita.diorng tak berani nak komen lebeyh2..nnt ada yg kena flying kick aku..~peace~

ape angan aku?

aku nak jadikkan warung cik melah sebuah kenyataan.

yup.aku nak bukak kedai makan.warung.atau apa saja.tapi bukan restoran.sbb aku rasa aku tak mampu lagi nak sampai ke tahap tu.mungkin satu hari nnt..(doakan yer).

cliche ke impian aku..?agak la kan..

sekali nak bukak kedai makan ker..haha.tak pernah telintas nak bukak kedai makan..dengan aku yang pemalas nak masak.dan lebih suka makan gaji carik duit sendiri (lebih terjamin untuk orang yg baru nak hidup macam aku ni).

kenapa warung cik melah.? cik melah tu mak aku.PN.RAMLAH IBRAHIM.starting nama ni.adik aku.(amet. no 3) yg bagi. sbb masa kat kg(kedah) adik aku gi beli kueh kat jalan depan umah pagi2.org kat kampung.biasa la semua kenal anak pinak orang.dia tanya adik aku

"anak sapa ni..?"

"anak ramlah cucu che soo (atok aku)"

"oo...anak cik melah dok jb tu.."

".....(senyum kambing)...."

tapi entah bile nak jadik kenyataan.sebab tu nama dia angan2.nak tunggu bapak ku pencen ker..?atau nak tunggu modal ku segunung..?hurm..kalau ada rezeki.wujudlah warung cik melah.kalo tak der..biarkan ia jadik angan2 mak cik kayo yang terindah..

"ya allah, aku memohon kepada mu.kabulkan lah hajat hamba mu ini.berikan lah dia rezeki yang melimpah ruah.kesenangan dunia dan akhirat.berkatikan lah hidupnya.didunia sana dan di alam fana ini."

thanks doakan aku kalian..~~~

ameen..~