Rabu, Mac 31, 2010

#1.saya tak suka..

#1. saya tak suka... HUJAN
Bukan lah nak memburukkan ciptaan tuhan.sememangnya ciptaan ALLAH s.w.t. tu pernah dengan rahmat dan limpah kurnianya.ni hanyalah personal view sahaja.j
kalo berjalan tibe2 hujan selebat yang mungkin..camner tu..
mau basah kuyup aku kat tgh2 jalan.bukan sekali dua tapi dah bnyk kali.payung pon tak membantu ape2 pon..basah jugak..
yer la
saya nikan yang tak berkemampuan nak mempunyai kenderaan.kereta.bukan moto.kalo gi kelas hujan.berhujan la saya menunggu bus.kalo balik kelas hujan. berhujan jugak la saya tunggu bus.senang cite.kalo kua gi mana2.kalo hujan.memang wajib lenjun satu badan.
tapi...
saya hanya tak suka hujan bile berada diluar kawasan rumah.
bile ada kat rumah.hujan lah yang amat ditunggu2
yer la..dengan umah tingkat 9 ni..kalo hujan..kipas angin semua dah boletutup..mengegel..berselimut lagi.hoho
akhir kata
ini hanyalah entri tentang personal view saya.
jangan melatah awal2 ye

Selasa, Mac 30, 2010

klakau

nak Kawin??? Ok..sekarang nie ramai yg nak dekat kahwin ataupun ramai yg ader plan nak kahwin . Sumer orang tahu lah persiapan untuk kahwin bukannyer mudah banyak persiapan yg perlu di aderkan … ia memerlukan satu perancangan yg cukup teliti bagi dua dua blah pihak. Kekadang tu pasangan tak jadi pahwin pasal plan nak kahwin. Maknernyer diorang plan nak buat majlis abih tak boleh agree with each other so they bergaduh and taklah jadi kahwin.

So ader orang yg tak jadi kahwin pasal nak kahwin. Kalau kahwin mestilah nak buat majlis walimah…untuk mereka yg tak tahu, majlis walimah ialah majlis sambutan hari perkahwinan dimaner sanak saudara sahabat handai jiran tetangga dijemput hadir makan bersamer. Pasangan sekarang lebih stress memikirkan majlis ini daripader memikirkan maser depan dan hala tujuan hidup bersamer selepas nikah. Ok berikut aderlah sedikit sebanyak panduan dan kos untuk persiapan majlis ini. Supaya menjadi pedoman untuk mereka yg ingin berkahwin dan yg ingin berkahwin lagi.

1. Kadi:

At least 6 mths b4 the proposed nikah date korang misti kener gi register kat jabatan, and biler korang gi register korang mistilah dah tahu as kahwin yg akan diberikan,tarikh dan tempat nikah. Lepas register orang bolehlah book kadhi. Sorang je book….jgn dua dua gi book plak. kos kadi : $80 + +

2. Kursus rumahtangger:

Kener pergi….kalau tak pergi korang takleh amek sijil nikah. Tapi when u go and collect the sijil nikah at Jabatan they never ask for the sijil kursus (nie aku punyer experience lah)..whatever it is kan baik kalau korang pergi attend the kursus. alaupun kiter dah terer dlm bab rumahtangger tapi ader baiknyer kalau kiter refresh balik aper yg telah kiter ketahui. kos kursus : around $80 for the whole session (tengok tempat)

3. Book Mak Andam:

Mak Andam is one of the most important people dalam perkahwinan. Nak owang pompan…..pilih mak andam boleh makan tahun lamernyer. Of courselah,lelaki nak amek mak andam buat aper sey. At least

six months misti nak book…later than that u might have a problem finding one…..kalau ader pun mak andam dari Kreta Ayer Chinese Dance Troupe. Kos : $1200 (tengok baju aper…kalau ader baju batman atau otromen mungkin mahal sikit)

4. Photographer:

Selalunyer mak andam akan rekomenkan photographer sekali. Kalau tak korang kenerlah carik sendiri. Sekarang owang melayu dah pandai….dah pandai amek studio, dah pandai amek outdoor. Kos : $800

5. Kompang / Hadrah

Unless korang nak pakai loktang takyah panggil kompang. Kalau nak panggil at least 3 mths notice.

Kos : $300

6. Dekorasi blok dan pelamin

Sekarang sudah canggih…kolong blok diorang transform jadi macam istana Taj Mahal ….kalau tak pun jadi macam lori cina mampos….letak kacang samer kuaci suah original beb….tinggal nak campak kerander je kat tengah-tengah. Macam macam design macam macam pattern. Kos:$1000

7. Tukang Masak and Khemah kosi meja

Tukang masak mesti ader beb…kalau takder camner owang nak makan? Lainlah kalau korang buat majlis kat Mac Donald’s. Kos : $7000 (tengok kepaler yg datang)

8. Kereter

Unless korang nak gi bertandang jalan kaki takyahlah sewa kereter. (*naik basikal bleh gaks.. ) Kalau nak sewa, kenerlah sewa yg special punyer…Merc ke?…Jag ke?.kira yg besau punyer kereter lah. Janganlah

plak badan korang besau abih sewa Kancil …… sampai besok pun takleh masok! Kos: $300

9. DJ/Karaoke

Kalau majlis senyap dan sunyi je taklah meriah kan? Lazimnyer owang akan engage DJ/ Karaoke services. Ader jugak yg amek band industan, brass band. At least 6 mths mesti nak kener book.

Kos : $850 (dengan dinner sekali)

10. Berkat

Kira door gift lah. Yg biaser telur rebus owang kasi…tapi sekarang dah maju… diorang lagi kreatif…ader yg kasi tuala, sabun buku, cokelat, agar-agar,mangkok, gelas, surah Yasin, etc etc. Kos : $3000++

11. Miscellaneous

Perkara perkara kecik owang selalu overlook…perkara perkara kecik ginilah yg selalu membuat kocek kiter tebakar. Bender bender seperti Bunger Pahar, Sireh Dara, Kek, Sabun, Rokok Rewang, Sewa

kolong blok, Tuala rewang, pisau rewang, barang barang hantaran, cadar, kelambu, langsir, carpet, bill,lauk pauk pre and post majlis, plastik buat bungkusan, kad jemputan…… Kos : $2500 ++

TOTAL ESTIMATED COST YG KORANG KENER KELUARKAN IALAH : $17,110

Belom termasok hantaran lagi beb….korang pandai pandailah plus sendiri. Dari itu saper saper yg dah nak berkahwin…….SELAMAT PENGANTIN BARU!

Untuk mereka yang bakal-bakal…. yang dah lepas tu, mungkin nak tahu jugak sebab musababnyer….. Zaman sekarang ni kan; hantaran makin naik harga.Maklumlah; kata dorang ikut market price. Kalau harga mas naik; naik lagi harga bakal2 bini. Tak ikut market price nanti orang kata kedekut lah; sengkek lah; tak mampu jangan ada hati nak kahwin lah; hai…macam-macam story lagi. Biasanya yang letak harga ialah mak sebelah pompan. Bapak selalu ikutkan aje; ni semua kerja orang pompan dorang kata. Kadang2 ada jugak pompan sendiri yang letak harga; lepas tu pakat dengan mak. Mengikut survey; sekarang paling minimum $6000. Hantaran $5000; $4000 masih ada jugak; tapi dah boleh kira pakai jari tangan je. Yang ada hantaran kira okay lah; tapi ada serba satunya lagi. Cuma serba-serbi dan serba boleh je belum ada lagi.

Kat sini aku ada beberapa sebab kenapa sekarang hantaran makin mahal. Hah…korang bacalah :- Sebab

1. Anak pompan sorang.
2. Anak pompan sekolah tinggi 20 tingkat.
3. Anak pompan paling jambu dalam family.
4. Anak pompan kerja high post.
5. Anak pompan biasa pakai barang branded.
6. Anak pompan yang tastenya … berkajang-kajang kalau disenaraikan.
7. Kakak belum kahwin; jadi kena kasi double untuk belanja kakaknya sekaligus.
8. Anak pompan yang rasa dirinya …. lengkap segala-gala.
9. Bapak pompan towkay kayu balak; mak pulak bekas eksekutif.
10. Anak pompan tu pun jenis ek … semacam jer.

Selalunya jawapan yang diberi oleh pihak lelaki kalau hantaran melampau sangat (ni dorang bebual antara family lelaki je ):-

1. “Eh! Nak meniaga anak ke pe?” Kadang tu mak bapak ok jer sianak lak lebih-lebih.
2. “Kalau pandai masak ke jahit ke; satu hal jugak. Ni asik pandai mekap je.”
3. “Camni bilang dorang simpan anak tu dalam store buat perhiasan.”
4. “Kalau lawa macam Karishma Kapoor tu takpe jugak. Ni idung pesek cam kena lenyek je”.
5. “Apa dorang ingat kita sedara Bill Gates ke?”
6. “Lupakan sudah budak pompan tu. Nanti mak carik kan yang lebih power dari Catherine Zeta-Jones.

Kata2 dari sebelah pompan yang lelaki ingin sangat nak dengar :-

1. “Ikut suka hatilah. Berapa yang lelaki kasi; kita ambik je. Member tak cerewet.”
2. “Takpelah. Kalau tak boleh adakan sekarang; kahwin dulu. Lepas tu bayar pelan-pelan cara instalment.”
3. “Jangan bimbang. Korang cuma adakan hantaran je. Duit majlis semua kita sponsor.”
4. “Pasal sekarang ni musim great sale sana sini; jadi kita ada staff discount. Korang cuma kasi 10% je.”
5. “Berapa korang nak kasi, kasilah. Nak ambik free pun takpe. Anak pompan kita ramai lagi.”
6. “Apakata kalau korang ambik kakaknya sekali. Tapi hantaran tetap sama. Kira 2 for the price of 1 ler. Risaulah kakaknya tak kahwin-kahwin.”

Kalau kena pulak family lelaki yang loaded makan tak abis punya;jawapannya:

1. “Okay setuju. Kita up lagi $10,000. Nothing much ler.”
2. “Ehh sikit nah! Camni tak nak lah. Tak sama standard dengan kita punya expectation ler.”
3. “Ni hantaran kira Rupiah ke Sing dollars? Kita cuma simpan American dollars je.”
4. “Kita tak kasi pakai cash ler. Korang pilih nak AMEX ke; Diners ke; boleh kata semua credit card kita ada lah.”
5. “Sebagai hadiah upacara masuk minang ni;kita ada siapkan kereta Lambhorgini. Tu anak bujang kita tengah parking kat bawah tu.”
6. “Ni korang mintak hantaran ke; mintak duit nak belikan dia baju tidur. Murah nah?”

Haa…tu lah beberapa kerenah orang melayu kita ni. Jadi untuk pasangan2 yang nak kawin tu; bincang betul2 antara korang dengan family dalam hal ni. Mak pompan tu pun kalau nak letak harga; berrpatutanlah dengan kemampuan pihak lelaki. Kalau tak berdengek lelaki tu nak adakan hantaran mahal2. Hati dah suka punya pasal; semua boleh aje. Cukup time badan cengkung-mengkung tak larat nak naik pelamin pasal kerja tiga empat macam untuk kumpul duit.

Kesimpulan; Materialistik. its all about the money, its all about ding ding daradam dam.

source : http://hairilabubakar.blogspot.com/2008/02/wedding-for-dummies.html

Isnin, Mac 29, 2010

hari jadi yang lalu..

happy 23rd birthday zetty


thanks to semua yang wish bufday untuk aku.
nad..ko org first yg wish .siap kol aku lagi..sayang ko sangat2.
amet,uda,zuber,fazly,eryn,ibu, thanks sbb sanggup mmbazirkan kredit untuk wish bufday..
and semua yg wish kat fesbuk..thanks kawan2..
thnks ecut sbb bagi pinjm umah ko and menghebahkan besday aku kat akak ima jiran sebelah..hehe

suasana sambutan bufday..?
takder yg bes cuma lain dari biasa..
aku terima lafaz selamat jari jadi dari si dia masa kat depan pantai hailam melaka.of course la after kul 12.dlm 12.30 gitu.tgk laut.angin sepoi...disebbkan aku dah malu..terus cakap.
"dah jom balik.ingat jiwang karat ape nak tgk laut je."
ahakz..jahatnyer aku
walaupon takder hadiah yang besar2..takder presnt yang mahal2..tapi kali ni punya besday amat bermkna..
sebb??
sebabnye..ni la kali pertama aku sambut besday dgn si dia.
sbb sblm ni aku ada kat shah alam..dan dia kat jb

ps: happy birthday kembar (atikah basyirah)


Sabtu, Mac 20, 2010

first 3 month:2010

rasanya..start je tahun 2010 ni..aku tak berkesempatan langsung nak tulis2 dalam blog ni..
tak der masa..?mungkin..
tapi aku rasa..banyak masa aku di peruntukkan untuk benda2 lain.
contohnye:
1. ber facebook...
- mmg dah jadi acara wajib bile on sahaja laptop ni..klik google crome.search facebook.after that, baru lah bukak benda2 lain..flash.paper online.bla bla bla

2. movie..
-ni acara yang aku mesti buat bile dah boring yang teramat.or mmg dah tak der idea nak buat.or stuck tak gerak2 kat satu2 design tu..macam2 movie yg dah bertukar ganti kat dalam hard disk laptop ni.. tapi setakat ni yang best. boys over flower, my beautiful, my boss my hero. and skang ni still nak continue tgk beberapa cerita yang baru amik dari Sarah(thnkx sarah n bf sarah).

3. assignment..
- ni tak sangat la..hanya akan fokus bile memori tibe kembali dan "oh..esok nak kena hantar assignment" mmg masa tu cam haram la buat keje..tak tido satu hari, kadang2 berhari2 gak..

4. dan banyak lagi

antara best momories sepanjang 3 bulan pertama 2010

1. again..aku pindah rumah..now staying with my class mate kat baiduri..cam semua orang tanya..kenapa keep movin`..?ntah la..cam rasa nak suasana baru..boring la duk satu tempat je sedangkan leh stay kat tempat lain..so dah ada experience stay kat 3 tempat yg berlainan..kat flat sek 7. pukom and apartment baiduri..hehe

2. advisor academic writing-mama. seronok gak dapat mama jadik advisor aku.. kadang2 keseronokan ni yang melekakan aku..sbb sampai skang academic writing ku tak sattle lagi..cammaner tu

3. family day kat eagle ranch port dickson.walaupon tempat tu cam haram.tak best.nak mandi swimming pool pon tak leh sbb dia suh pakai swimming suit bagai.air tin satu rm4.ais krim 60sen jadi rm1.50. dah la terbeli aiskrim kopi lak tu.. sangat shit ok.tak der hiburan waktu mlm.tv tak der internet tak dapat.tapi still happy in another way..sbb dapat lepak ngan kawan2 and dapat naik benda apa ntah yg gayat nak mati tu..tapi sumpah gile boring kat sana..

4. dah hantar surat practical hari tu..so i`m going to KPMNJ.kat jln segget and of course JOHOR.tak tau la nak cakap happy ke tak..because,,pas ni dah kena kua dari comfort zone.

5. gi Cairex ari tu,Cairex tu cam expo kerjaya la..sangat bermanfaat.banyak info leh dapat,sangat rugi kalo sapa yg tak pergi cairex hari tu..lagi pon aku terserempak fairo kat sana..lama gile tak jumpa..terperasan dia masa nak tulis nama kat booth uitm.and nampak nama dia..terus kepala ni berpusing 360 darjah carik dia..happy to meet you again fairo

6. 5th anniversary. bagi sidia baju untuk tambah2kan lagi koleksi baju dia..lama jugak kami kan..?

7.. upcoming event:
-selasa depan 23 hb march 11 of us dari mc226 part 4 and 5 akan gi melaka untuk introducekan sequence masing2..yeah we have to give some talk to our juniors and help them to choose the best sequence..haruslah aku sokong mc226 tercinta

-book launching. magazine instructional bulan 4 nnt.sangat di nanti2 kan instructional 1st baby.rasanya.cam the bestt magazine yg pernah diproduce lah..sangat proud ok

hari ni plak. baru balik dari program kat Fakulti.finishing school.aku rasa. this is the first modul yg aku pergi yg rasa sangat bermanfaat.ok.sbb yg lain rasa sama je..tapi kali ni..ada lain sikit..sebb aku kena gi mock interview on the spot..and the result overall is ok.tapi aku kena banyak improve lg bnda2 lain.kena tambahkan lagi general knowledge aku.sbb tadik out of ntah berapa question 1 soalan je aku bole jawab."sapa isteri pm kita skang""datin seri rosmah mansor..:)"aku dapat jawab itu pon sbb aku ada tgk video dia..kalo tak mampos aku tak kenal.sapa sultan johor skang pon aku tak tau..layak jadik org joho cam ni.??.hehe..akan hafal semua nama2 org penting kat malaysia..b4 real interview nnt..hehhe

pada semua kawan2 yg dah berhari jadi..happy birthday fellas.harap semua sihat sukses and sentaisa dirahmati ALLAH s.w.t.