Isnin, September 22, 2008

zombi kampung pisang

semalam mase borak2 dengan dila(house mate) aku..kitorang discuss pasal citer2 arahan mamat khalid, mase tu pulak aku baru nak layan kala malam bulam mengambang.
yer la..diakan blaja pasal filem..nak tau gak..kenapa citer mamat ni..semuanya cam selenga jer aku tengok..bangang2..

rupa2 nye..semua tu punya maksud yang tersirat..yang aku rasa orang yang berpengetahuan dalam filem jer tahu maknanya..

aku tanya dia.."knp citer zombi tu cam tu."

dia cakap (bg pihak lect yg bagitau dia info ni) "sebnrnyer citer tu ada maksud yg tersirat..sindiran dia amat mendalam..kalau nak buat dengan gaya serius..mungkin tak lepas lembaga penapisan kot."

aku:"huh?pulak dah...aku tgk cam bangang jer dengan zombi yang tak zombinyer..zombi pakai bedak sejuk!!! lawak2"

dila tnye aku balik "napa tajuk dia zombi kg pisang?"

"mana aku tau deyh.."

"kalo ko ingat betul2, peta malaysia cam bentuk jantung pisang..tol tak.."

ye tak ye ek..

"kiranya, zombi tu sebenarnye rakyat malaysia, kampung pisang tu negara malaysia sendiri..dan cerita tu mengkritik warga malaysia sendiri, dari pelbagai segi.."

tak pernah lak aku terpikir sampai cam tu sekali, tu ker maksud dia yang sebenarnya??mengkritik penduduk malaysia, budaya malaysia..aku rasa amnye orang melayu..

antara contoh scene yang mengkritik (according to dila n lect nye)
1. mase awie dikerumuni zombi, dia jerit "siti nurhaliza", semua zombi pun dengan bangangyer tgk
+ menunjukkan malaysian/ malay people mengagung kan penyanyi lagi2 si ct(sorry, tak minat siti yer..)

2. bile awie perli sofi jikan "yer la dia kan ader spm kite tak der(betol ker dialog dia ni?)"
+ ni menunjukkan yang malaysian/ malay ader taraf pendidikan yang rendah pun dah kire cukup bagos..dah belagak nak mati..

dan ader bnyk lagi scene lain yang aku tak leh nak recall.

kalo citer man laksa pulak mengkritik artis2 malaysia.
KMBM pulak aku tak tau dia nak sindir saper...
dah habis tgk pun citer tu..aku cube nak memahami isi tersurat yang ade dalam cerita tu..
tapi...
tak paham2..las2 aku ketawa jer tgk rosyam nor ber"opocot"..huhu..
bagi aku, citer tu mmg patut dapat bnyk pengiktirafan pun..sebab dia lain dari cerita yang sedia ader kat malaysia..walaupun cerita dia cam kembali ke zaman lampau, tapi, dia tak der cerita cintun 3 4 5 segi yang bnyak ader kat tv,drama dan wayang skang ni

p/s: mmg citer2 tu bangang2

Rabu, September 17, 2008

nuzul quran..

dah masuk hari ke-16 berpose..aku dah ponteng seminggu rasanye
hahaha...bendera merah la..mana leh pose huhu...sungguh opennya aku..hehehe..
minggu2 lepas gak penuh dengan mid term...
translation yang sial bangat..agak2nyer aku failed kot..harap2 jangan la...
mid term pr..yang aku tak dapat jawab keseluruhannya..disebabkan aku baca buku lama...haish..nak wat cammane..
professional pojek aku kat mastika pon tak sattle sepenuhnya lagik..cammane nak sattle aku tak gi survey pemasaran dia..malas aku nak gerak..
nak harapkan mangkuk 3 ekor tu mmg tak bergerak la.
nanti la..pose lagi la
tapi, after cuti raya dah kena submit
streesss tolll..
aku kena la perah otak cammaner nak buat untuk mengelakkan diri dari gi pemasaran mastika tu...
pr kena bagos beb..pr kan bertujuan unutk meng-kelentong orang
haahhah

by the way, hari ni nuzul quran.. leh la rilex sehari..bangun pun dah tengah hari...tengok full house ntah kali ke berapa..dah refresh balik memory aku pasal citer tu
dah lama sangat aku tinggalkan citer tu
hehehe

anyway, life must go on...

Isnin, September 08, 2008

week of exam

Dis week is the week of wif exam, aku ader test translation dengan P.R..
Tapi, tang translation tu aku malas nak baca sikit, bukan nya tak ader note, semuanya dah ader dalam tangan, Cuma malas jer..yer la..selama ni aku baca buku nak exam semuanya dalam English, seklai sampai kat translation, kena bahasa melayu pulak,

Bukan nak memperlekehkan bahasa sendiri, tapi disebabkan kami pelajar mass com ni dah dibiasa kan dengan English based test.sekali kena bahasa kebangsaan ni, agak malas jugak la nak baca..hehehe..rasa janggal pun ader..aku dah siap buat survey..hampir kesuluruhan budak kelas mengakuinye dan menyokong idea aku ini..

furthermore, minggu ni dan minggu sebelum raya aku ader double english test dan aku nak siap kan diri sebaik2 mungkin untuk amik muet dan berusaha untuk dapatkan band yang bagos..!!! ciayok..!!!

Beside that,(cheh!!!), sem ni bagi aku bukan sem Korean/taiwan fever, yer la, aku nka tgk citer korea dengan sape, budak2 umah aku semuanya peminat setia drama dan filem melayu,tension giler….huhu..baru aku ingat..ader citer Taiwan yang aku tak bis tengok lagi ada pada pija..harap2 dia bagi ler aku pinjam..hahhaha

anyway skang ni aku tengah tgk hanakimi versi jepoon...KaWai..!!! untuk yang ke-10 kalinye...haha

still leh wat aku ketawa terbahak2 cam orang gile lagi...

tapi..bagi aku versi taiwan walaupun sekali tgk korang mesti cakap.."pelakon taiwan lagi cute dari jepoon punya" aku pun cakap cam tu jugak dulu...tapi based on jalan cerita..bagi aku versi jepoon lagi happening walaupun cerita dia tak banyak beza..

so...tgk la yer pada sapa yang tak tengok lagi
cerita ni dah lapok pun..

Rabu, September 03, 2008

maha`s picta

the dugong..tak tau la mati ke idop lagi
in the maha fair
keta pm..
MAHA
Camel yang tak sehaluan
penyu...penyu aper..aku tak tau
ni mamber penyu tadik..se-kolam...
hafiz,tango,ikan2,bukhary and fahmi
elephant trip...rm4..malas kau nak naik..kalo free aku nak..heheh
kuda yang nak dilelong..


Global Muhibbah-eid one world

GLOBAL MUHIBBAH- EID ONE WORLD

tema mpg(Malam Pra Graduan) kitorang,
first impression aku bile dengar tema dia...aku terus...huh??!!whut d` fuck?
apesal lak skema nak mati..makin lama berlanjutan dan segalanya semakin tak di amik peduli lagi..lantak la eeid one world ker aper ker...
mula2 aku ingat nak pakai baju korea or japan...tapi..memandangkan budget tak der..aku beralih pada baju kebaya hijau aku jer...simple dan mudah...tapi lagi sekali aku bertukarr fikiran...bile aku nampak Rihanna pakai maxi long dress...terus aku rasa nak buat baju macam tu jugak..

alasan2nye
1.tutop aurat...(baiknye aku)
2.it`s trend..
3.fit me...(kot..)

balik cuti mid sem hari tu..terus aku citer kat ibu..sebagai tukarannya...itu jugak baju raya aku...huwaaa.....!!!
tapi..still ok la..sebab ibu yg byar duit mpg aku yang rm 200 tu, nak beli kain dengan byr upah..semuanya duit mak aku..huhu..aku tukang bagik idea je...
nanti la bile dah sattle baju tu
akan ku tayang kat blog ni
huhu